Βάζουμε τα πορτοκάλια σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα σκεπάζουμε καλά με νερό της βρύσης. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και αφήνουμε να κοχλάσει το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια. Βγάζουμε τα πορτοκάλια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ και αλέθουμε.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για 7-8 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την πορτοκαλόπιτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180°C. Σε ένα μπολ, βάζουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι και χτυπάμε για 5 λεπτά, να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο με το μίγμα και μετά να προσθέσουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και βάζουμε τα αλεσμένα πορτοκάλια και κουταλιά - κουταλιά το μίγμα του σιμιγδαλιού.
Βάζουμε το μίγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 23Χ28 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και ρίχνουμε σιγά – σιγά το κρύο σιρόπι. Πρώτα στις άκριες και μετά στο κέντρο. Αφήνουμε στην άκρη να «τραβήξει» το σιρόπι. Σερβίρουμε με παγωτό μαστίχα.